Daňové pojetí svatebních událostí

11.08.2009 13:10

 

Daňové pojetí svatebních událostí

 

Nad svatebním tématem tohoto vydání jsem z daňového hlediska příliš dlouho neváhal. Při představě dvou lidí, kteří se náhle stanou z právního hlediska rodinnými příslušníky, jsou zavaleni svatebními dary a plánují svatební cestu, nastává ideální situace pro zaměstnavatele těchto novomanželů „blýsknout“ se před veškerým svatebním osazenstvem svým příspěvkem.

V první řadě hodnotě svatební darů poskytnutých zaměstnanci zaměstnavatelem v nepeněžní podobě se meze nekladou. Bez následných odvodů sociálního a zdravotního pojištění a daně jsou však tyto dary pouze do celkové výše Kč 2.000,- za rok.

V případě, že se zaměstnavatel rozhodne jít ještě dále a zkombinuje svatební dar se svatební cestou, opět v tom z daňového hlediska nenarazíme na žádný problém. Dovolím si zde tvrdit, že svatební cestu lze považovat za jakousi formu možná někdy i poslední rekreace a tudíž nepeněžní forma příspěvku ze stany zaměstnavatele, jak svému zaměstnanci, tak již i jeho rodinnému příslušníku je do výše Kč 20.000,- za kalendářní rok bez jakýchkoli pojistných a daňových dopadů.      

Jestliže zaměstnavatel nerad odhaduje konkrétní dar, nebo mu přijde zbytečné účtovat fakturaci zájezdu, nebo si pouze přeje aby měl zaměstnanec „svobodnou“ volbu výběru, může využít některých ze zaměstnaneckých benefitů nabízených společnostmi zabývajícími se jejich prodejem a distribucí formou poukázky.

V momentě, kdy oba manželé budou mít stejně štědré zaměstnavatele, pohybující se na hranici daňového osvobození, dostanou se v nepeněžním vyjádření na částku Kč 44.000,-.

Zaměstnavatelé se určitě ve svatební den nebudou pozastavovat nad skutečností, že takto vynaložené prostředky nejsou pro firmu daňově uznatelným nákladem.  

Závěrem bych rád ubezpečil registrované partnery, že institut jejich svazku požívá v oblasti daně z příjmů naprosto stejných možností jako je tomu u svateb.

 

 

 

 

Michal Brunner – účetní a daňová kancelář

Nádražní 43 Klatovy 339 01

Tel.: 378 608 972 Mobil: 608 680 824

e-mail: ucetnictvi.klatovy@seznam.cz

www. uctoklatovy.webnode.cz

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode